vuurwerkangst bij honden en katten

 

Sinds 1 november 2021 geldt er een nieuwe wetgeving waarbij het registreren bij de RVO van alle chips en EU-dierenpaspoorten verplicht is. Deze regelgeving is gemaakt om malafide hondenhandel tegen te gaan.

Voor het registreren van chips en EU-dierenpaspoorten van honden hebben wij per 1 november een UBN (Uniek BedrijfsNummer) nodig van de eigenaar indien u een nestje heeft gefokt, uw hond voor het eerst gechipt wordt of een importmelding wil doen.

Ook bij een eenmalig nestje bent u voor de RVO een fokker. Een UBN kunt u aanvragen via deze link. Klik op huisdierlocatie registreren en log in met uw digiD indien u geen professionele houder bent. Bij aanvraag wordt uw UBN direct zichtbaar. Wilt u uw UBN s.v.p. bij het aanmelden voor de afspraak aan de balie doorgeven? Indien u geen UBN heeft, kunnen wij uw hond of puppies helaas ook niet chippen en mogen wij geen EU-dierenpaspoort uitgeven.

Bent u particulier? Dan is een UBN nodig voor het aanvragen van een EU-dierenpaspoort of het vervangen van de chip van uw hond. Ook als u hond uit het buitenland komt en u bent de eerste eigenaar in Nederland moet u een UBN aanvragen voor de importmelding. Neem bij twijfel of u een UBN moet aanvragen contact met ons op.

Als fokker, ook wanneer u niet bedrijfsmatig fokt, bent u wettelijk verplicht om binnen één week na het chippen en uitgifte van de paspoorten door de dierenarts, zelf een geboortemelding te doen in een van de portalen. Wanneer wij de chips en paspoorten bij de RVO hebben geregistreerd in het Petlookportaal krijgt u van Petlook een mail waarmee u de geboortemelding makkelijk kan doen. Ook voor de geboortemelding heeft u het chipnummer van de moederhond nodig.

Wanneer uw hond uit het buitenland komt en langer dan drie maanden in Nederland blijft, is er een importmelding nodig. Voor een importmelding is het dierenpaspoort van uw hond nodig en in geval van commerciële import ook het het nummer van het Traces-gezondheidscertificaat. Wanneer uw hond van buiten de Europese Unie komt kunt u bij ons een verplicht EU-dierenpaspoort aanschaffen.

Meenemen naar uw afspraak:

– Uw hond/pup(s)

– Uw UBN (noodzakelijk bij eerste chip en uitgifte EU-dierenpaspoort fokker/import)

– EU-dierenpaspoort van uw dier (indien u er nog geen heeft krijgt u deze bij de afspraak)

– Nummer Traces-gezondheidscertificaat (in geval van commerciële importmelding)

 

Voor meer informatie over de nieuwe regelgeving omtrent chippen en registreren van honden verwijzen wij u graag naar de site van de RVO. U kunt uiteraard bij vragen ook altijd contact opnemen met de praktijk.