Lentekriebels bij je huisdier
Als je huisdier veel krabt en kriebels heeft is dat meestal geen goed teken… Dan kan uw huisdier wel eens last hebben van een of andere parasiet. Vooral als het wat warmer wordt buiten komen er al snel wat vervelende beestjes tevoorschijn. Deze parasieten kunnen erg vervelend zijn voor onze huisdieren.
Wij benoemen de meest voorkomende parasieten voor u!
Wat is een parasiet?
Parasieten zijn kleine beestjes, die je soms niet eens met het blote oog kan zien. Parasieten houden zich in leven met het bloed of het voedsel van hun gastdier, onze huisdieren. Sommige parasieten veroorzaken veel jeuk of andere ongemakken. Maar sommige soorten kunnen ook gevaarlijke ziektes overdragen. Door uw hond of kat goed te verzorgen, te behandelen en regelmatig te controleren op parasieten kun je veel problemen voorkomen. We zetten voor u de belangrijkste parasieten op een rijtje en we leggen uit hoe u ze voorkomt of behandelt.
De teek
Een typische parasiet die in het voorjaar tevoorschijn komt, is de teek. Wanneer het 7 graden of warmer is, zijn teken buiten te vinden. Loopt uw hond of kat door hoog gras of dichte bosbegroeiing dan lopen ze risico op een tekenbesmetting. Ook bij dieren kunnen besmette teken de ziekte van Lyme veroorzaken. Check je huisdier regelmatig, want teken veroorzaken niet altijd duidelijke symptomen.
Een tekenbesmetting voorkomen doet u het beste door uw huisdier te beschermen met een preventief anti-parasietenmiddel. Het woord “preventief” zegt eigenlijk al genoeg. Voorkomen is beter dan genezen. Anti-parasietenmiddelen werken meestal voor meerdere parasieten, deze middelen kunnen bestaan uit tabletten, pipetten of halsbanden.
Zie de link hieronder voor meer handige informatie over de teek op onze website!
https://vetsenpets.nl/diereninfo-item/parasieten/teken-teek-it-away/
Vlooien 
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten. Hoewel veel mensen denken dat vlooien enkel in de warmere periodes van het jaar actief zijn is niets minder waar. Vlooien zijn het gehele jaar actief en uw huisdier kan dus altijd een vlooienbesmetting oplopen. Vlooien kunnen vervelende klachten geven: (ernstige) jeuk, huidirritatie of zelfs een allergie. Daarnaast kunnen vlooien ziektes en lintwormen overbrengen. Volwassen vlooien leggen wel 50 eitjes per dag, waardoor een vlooienbesmetting snel uit de hand kan lopen.
Daarom zijn de juiste voorzorgsmaatregelen belangrijk om uw huisdier te beschermen. Vlooien-eitjes kunnen in uw huis terecht komen en op een later moment uitkomen waardoor een her-besmetting plaats kan vinden. Door uw huisdier preventief te beschermen met een anti-parasietenmiddel kunt u voorkomen dat er een besmetting plaats vindt.
Om ieder risico op een vlooieninfectie te voorkomen is het belangrijkste advies dat vlooienbestrijding het gehele jaar door wordt toegepast!
Kijk ook voor meer belangrijke informatie over vlooien op onze website!
https://vetsenpets.nl/diereninfo-item/parasieten/vlooien/
Wormen
Wormen komen voornamelijk voor in de darmen van uw huisdier. Maar ook bestaan er wormen die zich huisvesten in de longen en/of het hart van uw huisdier. Gelukkig komen deze nog niet voor in Nederland. Vooral honden en katten, komen vaak in contact met wormen. Denk daarbij aan spoelwormen, lintwormen, haakwormen, hartworm, longworm ect… Het contact is zeer moeilijk te vermijden omdat veel soorten gewoon in aarde of zand voorkomen.
Afhankelijk van het type besmetting kunnen huisdieren hierdoor lichte infecties zonder klachten krijgen tot een zeer uitgesproken ziektebeeld van diarree, gewichtsverlies, hoesten, benauwdheid … Belangrijk is dat spoelworminfecties ook aan mensen kunnen doorgegeven worden en met name aan jonge kinderen, een zogenaamde zoönose. Maar ook de lintworm is besmettelijk voor ons. Daarom wordt geadviseerd om honden en katten ouder dan 6 maanden minstens 4 keer per jaar te ontwormen. Jonge dieren tot de leeftijd van 6 maanden adviseren wij maandelijks te ontwormen. Maar ook als uw huisdier (rauw) vers vlees eet is het advies om maandelijks te ontwormen omdat dit het risico op een wormenbesmetting vergroot. Uw huisdier ontwormen kan zowel met pilletjes als met een ontwormpasta. Het is een standaard verzorging die zowel je dier als jezelf heel wat ellende kan besparen. Ook hier is het woord “preventie” weer ontzettend belangrijk.
Kijk voor meer informatie over wormen op onze website:
https://vetsenpets.nl/diereninfo-item/parasieten/spoelwormen/